Koeienstront

Leuke ervaring.
Gisteren bij een boer geweest met 140 melkkoeien en op de stal 5000 zonnepanelen. (grote stal :) )
Klacht was dat die zonnepanelen vermoedelijk de veroorzakers waren van het feit dat de koeien niet meer in het eerste deel van de stal wilden komen en dus ook niet gemolken konden worden. Want daar staan de melkrobots. Ze gingen allemaal hutje op mutje aan de achterzijde van de stal staan.
Samen met de installateur en een expert op elektra-aansluitingen op boerderijen zijn we gaan meten op LF E en LF M velden. Wifi zeer beperkt aanwezig en van masten was nauwelijks een signaal te krijgen. Gemeten op 30cm van één van de 8 stuks 25kW omvormers. De kast die het verst van de stal hing. LF M : 790nT. Op dat moment geen zon en dus ook bijna geen opbrengst (1900W). Vervolgens gemeten aan het begin van de stal, punt A (30m afstand) en aan het einde van de stal, punt B (90 - 100 m afstand). Op punt A >60 nT, op punt B >45 nT. Gezien de afstand is dat veel. Daarnaast fluctueerden de waarden erg. Dit is de normale situatie.

Vervolgens hebben we achtereenvolgend de omvormers uitgezet, aangezet met losgekoppelde aarde, aangezet met losgekoppelde aarde en ontkoppeling van de Liander aansluiting Nul/Aarde en als laatste aarde aan externe losse aardpen.
Die laatste meting gaf bij de kast 120 nT, op punt A 8 nT en op punt B <4 nT. Ondertussen was wel de zon gaan schijnen en leverde > 5000W op die ene kast.
Kunnen we hier een conclusie aan verbinden? Ten dele zeker, goede aarding is essentieel. En als de Nul/aarde methode gebruikt is, dan kan je die beter niet gebruiken voor aarding van de omvormers.
Een andere meting bij het huis gaf de volgende resultaten. Trafohuis 20 kvA op 10 meter van huisgevel. Aan buitenzijde van trafohuis 1350 nT, op de gevel 25 nT. Er is geen kabelverbinding tussen beiden.

Leuke klus met de laarzen in de koeienstront en weer veel geleerd.

Terug...

Prevent Care Woonbiologie
Richard Bruijne
Harpdreef 50
4876 ZZ Etten-Leur


T: 076-5032430
Contact

 
   

 

 
Uw Privacy in overeenstemming met de AVG.

 

 
^ Naar boven